søndag den 31. oktober 2010

Pippi Langstrømpe er en af mine helt store heltinder, ja måske i virkeligheden den første af slagsen.

2 kommentarer:

 1. Citater er gode, ofte præcise udsagn om dette og hint. Pippi er sammen med Sten & Stoffer, Radiserne og Garfield med i den blandede bolche pose af store eller i hvert fald bemærkelsesværdige personligheder uden personnummer, men med kødelige mennesker bag, som har leveret nogle citater, og ja, rigtigt gættet: Pippi har leveret nogle af mine yndlings citater:

  "For megen lærdom kan knække den friskeste!"

  "Når man er stærk, skal man være god!"

  Så kan det vel næppe siges mere tydeligt og stædigt postulerende. :)

  Men når jeg nu har sådan en dejlig anarkistisk og infantil på en temmelig udviklet måde, hvis man kan sige sådan - figur som lige netop Pippi Langstrømpe som en af mine heltinder, så hænger det sammen med , at jeg dels kan genkende noget af mig selv i hende, dels beundrer jeg de ting ved hende, som jeg ikke kan genkende i mig selv, og jeg ønsker vel egentlig at være sådan.

  Dette skal ikke forstås således at jeg ikke er glad for at være voksen og ikke byder mig om at være et ansvarligt og fornuftigt individ, der bidrager til samfundet. Jeg har det fint med min alder og fint med at være mor til to skønne, velfungerende og charmerende sild. Det er nok det, jeg bedst kan sammenligne med kisten med guld mønter. Jeg føler mig rig, fordi jeg har mit moderskab og min stolthed, kærlighed og glæde overfor mine børn,

  Pippi Langstrømpe har en kiste med guld stykker, det har jeg ikke, men jeg ville gerne have det, men KUN fordi at jeg så alligevel ville gøre netop det samme som jeg allerede gør i dag; bidrager til samfundet med glæde og forsøger at gøre en positiv forskel i folks liv. Det vil unægtelig være nemmere, hvis jeg ikke skal bekymre mig om at tjene til livets ophold - og ja i år, har det meget været min tandlæges skiferier, jeg har bidraget til. Han siger: "Du er kommet i knække alderen!" Det vil sige alle gamle kroner og fyldninger er knækket i år og samlet set har jeg indtil nu kun i år brugt mere end 15.000 kr. hos tandlægen. (Brugte dog også lidt sidste år.) Dem kunne jeg godt have brugt til andre formål.

  Men sjovt nok har det alligevel været en "øjenåbner" for mig. Jeg har nemlig aldrig troet, at jeg havde så mange penge, jeg kunne gøre noget for. Når jeg kan bruge den mængde penge på tandlægen uden at have minus på kontoen, så må jeg jo også kunne bruge den samme mængde penge til næste år, til noget andet; f.eks. den planlagte rejse til USA for at besøge Ida, min yngste.
  Eller få min bil til service eftersyn...hmm...det kommer nok, den skal til syn den 1. december, og mon ikke de skulle finde en lille rustplet eller to, som skal fjernes? Udgifter har vi nok af og lad os ikke mere dvæle ved disse.

  SvarSlet
 2. Tilbage til Pippi:
  Hvad jeg beundrer og delvist genkender i mig selv:
  Hun er anarkistisk humanist.
  Hun er fuldstændig uafhængig og uimponeret af samfundet omkring sig.
  Hun er selvstændig og kompromisløs.
  Hun er forladt af begge sine forældre, har ingen nære relationer, ingen til at pyldre og passe på, hvorfor hun har udviklet evnen til at klare sig selv. Alligevel, eller netop derfor, har hun overskud til at bekymre sig om andre og at være et godt og retfærdigt menneske.

  Hun falder ikke på halen for almen viden, men har sin egen visdom og livsfilosofi, der ofte er ukompliceret og dyb på samme tid - som visdom oftest er det.
  Hun klæder sig og indretter sig som hun lyster og bekymrer sig ikke om normer og trends.
  Hun har en hest og en abe. Hun respekterer levende eksistenser og føler sig tilpas i selskab med dyr såvel som med samfundets "skæve" eksistenser.

  De to legekammerater Tommy og Anika viser blot kontrasten mellem det etablerede og overfladiske i kontrast til Pippis livsglæde og uimponerethed over netop det overfladiske og etablerede.
  De repræsenterer også dem, der tager ved lære af og lader sig inspirere af Pippis personlighed og frihed.
  De repræsenterer i nogen grad den vises elever.
  Men de er også et link mellem Pippi og samfundet.

  Pippi Langstrømpe er næsten altid glad. Hun fokuserer på de positive ting i livet uden at overse alvoren.
  Pippi er en handlingens kvinde. Hun er til stede i NU'et og hun handler i NU'et.
  Hun udtrykker også sin vrede og frustration. Hun undertrykker tilsyneladende ikke sine følelser.
  Hun er original, nuanceret og kreativ og bruger "det forhånden værende søms princip"

  Og selvfølgelig er kvinden bag: Astrid Lindgren også en beundringsværdig heltinde og endda skaber af endnu en af mine barndoms yndlings serier: Emil fra Lønneberg. Hende ville jeg gerne have kendt. :)

  SvarSlet